Zout tegen puistjes: zin of onzin?

Zout tegen puistjes is slechts een van de vele adviezen die voorbij komen voor mensen die maar wat graag die pukkeltjes zien verdwijnen. Maar werkt dit ook echt, of is het een onzin-verhaal? Een ding kunnen we alvast verklappen: het is geen keukenzout, maar zeezout dat een effect heeft op acne en puistjes. In dit artikel gaan we daar dieper op in. 

Voeding en zout

Voordat we ingaan op de invloed van zeezout en puistjes, kijken we eerst naar de voeding. Want (inmiddels misschien zelfs een beetje saai) heel veel huidcondities kunnen terug te leiden zijn naar wat je eet. Wist je bijvoorbeeld dat acne kan verergeren door een teveel aan zout? Het gaat dan niet speficiek om zout zelf, maar om de jodium die in zout voorkomt. Je lichaam heeft jodium nodig, maar in te grote hoeveelheden kan het de follikelwand irriteren, waardoor acne verergert. Waar moet je op letten om niet te veel jodium binnen te krijgen? De volgende voedingsmiddelen bevatten veel zout als conserveermiddel, en kun je daarom beter overslaan als je gevoelig bent voor acne: 

  • Kant en klaarmaaltijden en pizza
  • Sauzen (met name ketchup)
  • Chips en koekjes
  • Zuivelproducten (met name melk en kaas)
  • Patat (tenzij je het zelf vers maakt)

Daarnaast zijn er nog een aantal voedingssoorten waar van nature meer jodium in zit. Het is niet verkeer om deze producten te eten, maar doe dit met mate:

  • Broccoli
  • Ui
  • Asperges
  • Veel vleessoorten en gevogelte
  • Alles uit de zee

 

Geen keukenzout, maar zeezout tegen puistjes

Tot zover onze foodguide. Door bovenstaande producten niet of minder (broccoli is natuurlijk niet slecht) te eten kun je kijken of je gevoelig bent voor deze producten. Dat is alvast een eerste stap richting een vermindering van de acne. Maar dat keukenzout, hoe zit dat dan? Is er eigenlijk wel een verschil tussen keukenzout en zeezout? Jazeker. Als we het 'gewone' witte keukenzout vergelijken met zeezout, kunnen we zien dat het zeezout meer mineralen bevat. Als je het zout opeet, zal het verschil minimaal zijn. Mensen die het product echter op hun gezicht aanbrengen, merken dat dit verschil in mineralen wel een effect heeft. 

Let op: Er zijn op dit moment nog geen onderzoeken die beschikbaar zijn over de invloed van zout op acne. Dit artikel is geschreven op basis van ervaringen van de redactie en verschillende blogs waarin de ervaringen worden besproken.  

 

Zeezout tegen puistjes

Zeezout doet blijkbaar dus wel iets tegen acne en puistjes. Wat die werking precies is, daar is men helaas nog niet helemaal over uit. Er zijn voldoende verhalen bekend van mensen met huidaandoeningen als psoriasis, die na het dagelijks zwemmen in de zee ineens veel minder last hadden van schilfers en vlekken. Dit komt waarschijnlijk doordat zout ervoor zorgt dat je veel beter vocht vast kunt houden. De huid verliest minder snel vocht, waardoor mensen met psoriasis dus merken dat het schilferen (in ieder geval tijdelijk) vermindert. Als we die theorie toepassen op de acne en puistjes, zou zeewater de vochtbalans van de huid kunnen verbeteren. Daarnaast heeft zout ook een bacteriostatisch effect. Dit betekent niet zozeer dat de bacterien worden gedood, maar dat ze zich ook niet kunnen vermeningvuldigen. En dit kan weer leiden tot een vermindering van het aantal bacterien. Dat zou voor de puistjes natuurlijk een fijn effect zijn. 

 

Zwemmen in de zee? 

Heeft het zin om te zwemmen in de zee als je acne hebt? We kunnen dit zeker aanraden, zolang je het zwemmen maar beperkt. Er zijn onderzoeken bekend waarbij te lang zwemmen juist weer voor een negatief effect zorgt. Immers, je hebt dan teveel zout op het lichaam, waardoor het de huid uitdroogt. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een overproductie van talg (de huid denkt dat er meer vet aangemaakt moet worden) waardoor je acne verergert. Zwemmen kan dus, maar probeer het tot een half uurtje per keer te beperken. Hou ook goed in de gaten hoe je huid erop reageert.

 

Bijzonder zeezout : de Dode Zee

De Dode Zee is één van de meest bijzondere zeeën ter wereld. Het water dat in deze zee stroomt, verdampt grotendeels. Hierdoor blijft een extra geconcentreerde laag over van mineralen, veel sterker dan in welke zee dan ook. Al in de oudheid stond het zout uit de Dode Zee bekend om de heilzame effecten. Veel mensen met huid- en gewrichtsproblemen gaan daarom graag naar de Dode Zee op vakantie.

Leuk weetje: David, Salomon en de koningin van Sheba stichtten in het verleden al kuuroorden aan de overs van de Dode Zee. Cleopatra verkreeg zelfs exclusieve rechten voor de Dode Zee. Als beautyexpert in de oudheid wist zij als geen ander hoe belangrijk de zouten in de Dode Zee waren voor de huid. Ze was daarom de eerste heerseres die cosmetische fabrieken liet bouwen.

 

Effecten van de Dode Zee

Omdat de Dode Zee eigenlijk een zeer geconcerteerde variant is van de ‘normale’ zeeën, zijn ook de effecten veel sterker. Een aantal voordelen van de Dode Zee:

  • Het vochtverlies van de huid vermindert
  • De vochtbalans van je huid verbetert en droogt minder snel uit
  • De huid wordt gladder en elastischer
  • Vette en droge huid komen in balans
  • Vale of doffe huid gaat weer stralen
  • Verlicht reuma en chronische ontstekingen
  • Vermindert huidaandoeningen als psoriasis
  • Helpt de huid schilferen zodat dode huidcellen eerder afgestoten worden
  • Verbetert de werking van de schildklier
  • Helpt bij het stimuleren van de genezingsprocessen van de huid
  • Hebben een gunstig effect op het spier- en zenuwstelstel

 

Dode Zee masker tegen puistjes

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het zout van de Dode Zee zowel een reinigende als een verzorgende werking. Aan de ene kant verwijdert het vuil en onzuiverheden en stimuleert het de huid om dode huidcellen los te laten. Aan de andere kant houdt het ook vocht vast, waardoor je huid zacht en gehydrateerd blijft. De kalmerende eigenschappen tenslotte zijn perfect voor een geïrriteerde huid. Roodheid en ontstekingen nemen af. Gelukkig hoef je niet helemaal naar de Dode Zee af te reizen om te profiteren van al deze voordelen. Milky Dress maakte een zeer effectief gezichtsmasker met de minerale ingrediënten uit de Dode Zee. Door het masker één tot twee keer in de week te gebruiken, kun je de acne al aanzienlijk verminderen.

 

Milky Dress Black Luster Mask

De ingrediënten uit de Dode Zee zijn een belangrijk element, maar dat is niet het enige dat dit gezichtsmasker zo bijzonder maakt. Dit moddermasker moet je namelijk verwijderen met een magneet. Door dit te doen, voorkom je dat je de huid aanraakt bij het reinigen. Je huid heeft zo geen last van de ruwheid van het wrijven of spoelen om het masker er weer af te krijgen. De magneet trekt het masker letterlijk met het vuil en onzuiverheden van de huid. Gebruikers zeggen dat het een kietelend gevoel geeft, heerlijk! Na gebruik voelt je huid direct heel zacht aan. Op langere termijn zal je merken dat de huid veel beter in balans is en niet uitdroogt. Meer weten over dit fijne masker? Bekijk de how-to video op de Black Luster Mask pagina.

Reviews lezen over wat de Black Luster Mask voor jou kan betekenen? Onder andere Beauty By Babs en May Cate schreven er mooie reviews over.