Zonnebrandcrème en make-up: match of mismatch?

Zonnebrandcrème en make-up is een combinatie waar veel mensen met enige angst naar kijken. Zonnebrandcrème is vet, het maakt je gezicht vettig en je foundation en concealer blijven dan niet meer mooi zitten. Toch? Of is er een mooie combinatie mogelijk waardoor je goed beschermt de zon in gaat met foundation?

 

Zonnebrandcrème onder je make-up aanbrengen?

Moet je zonnebrandcrème onder je make-up aanbrengen? Of is het juist beter om je zonnebrandcrème over je make-up aan te brengen als een soort buitenste beschermingslaag? Als je ’s ochtends wilt starten met de beste bescherming, kies je ervoor om je zonnebrandcrème onder je make-up aan te brengen. Na de cleanser en moisturizer (of dagcrème) breng je eerst de zonbescherming aan. Geef de crème de kans om goed in te trekken, zodat je daarna met een goed verzorgde huid aan je make-up kunt beginnen.

Let op: Kies voor een lichte moisturizer of dagcrème op waterbasis. Als je moisturizer te vet is, kan de zonnebrandcrème niet goed meer intrekken.

 

Zonnebrandcrème aanbrengen over make-up

Als je het echt volgens de ‘officiële’ regels wilt doen, breng je om de twee uur opnieuw zonnebrandcrème aan om je gezicht goed te beschermen tegen de straling. Echt te doen is dit helaas niet. Je hebt overdag veel meer te doen en door zonnebrandcrème over je make-up aan te brengen, kun je dat ook wel weer overnieuw doen. Houd daarom rekening met het volgende:

  1.      Als je zonnebrandcrème over je make-up aanbrengt, zorg dan dat het dezelfde structuur heeft als je make-up. Heb je vloeibare foundation, gebruik dan ook een zonnemelk of zonnebrandcrème. Heb je poederfoundation, zoek dan naar een gezichtspoeder met SPF.
  2.      Let op: Zorg dat je een crème of gezichtspoeder kiest met bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Houd er rekening mee dat poeder deels helpt, maar dat het geen vervanging is voor zonnebrandcrème. Prima om overdag mee rond te lopen, maar als je echt gaat zonnen kun je beter een zonnebrandcrème met hogere beschermingsfactor gebruiken.
  3.      Tip: Er zijn ook gezichtssprays verkrijgbaar met SPF. Het is een soort face mist die je over je make-up heen kunt sprayen. Vergeet alleen niet om gezicht echt goed in te sprayen en werkt dit ook om de paar uur bij.
  4.      Tip: Setting spray heeft soms ook SPF. Als je make-up helemaal goed zit, even setting spray aanbrengen en klaar! Houd er wel rekening mee dat je echt goed sprayt (ook voor de SPF) en dat je regelmatig bij moet sprayen om de bescherming te houden.

 

Moisturizer met SPF

We houden allemaal van multitaskers. Zeker nu we steeds meer aandacht aan onze huid besteden, kijken we graag naar producten die twee of zelfs meerdere taken over kunnen nemen. Zo bestaan er ook moisturizers met SPF. Dei zijn vaak zo geformuleerd dat je een mooi gehydrateerde huid hebt en bescherming tegen de zon. Klinkt als een prima deal toch? Een moisturizer met SPF is dan ook een fijn product om te gebruiken onder je make-up. Er hangt echter een grote maar aan: je moet het product wel om de paar uur blijven smeren om het SPF-effect echt bij te houden. Als je dit over je foundation moet doen: niet zo fijn. Kies daarom als ‘SPF voor overdag’ voor een gezichtspoeder met SPF, dan kun je de zonbescherming nog enigszins bijhouden.

 

Getinte dagcrème met SPF

Voor de mensen die graag enige dekking wensen, maar geen zin hebben om foundation aan te brengen: verdiep je in de getinte dagcrème. Deze crèmes verzorgen de huid, hebben een lichte tint waardoor je een egale huid krijgt en bevatten bescherming tegen de zon. Let ook alleen hier weer op dat je voldoende dagcrème smeert en gedurende de dag blijft smeren. Voor sommige mensen kan dit daarom geen fijne oplossing zijn omdat dagcrèmes de huid dan een beetje laten glimmen.

 

Foundation met SPF

In hoeverre beschermt foundation met SPF voldoende tegen de straling van de zon? Neem een foundation met bijvoorbeeld factor 15. Dit geeft een beetje extra bescherming, mooi meegenomen toch? Dat wel, maar eigenlijk is het geen vervanging voor zonnebrandcrème:

  •        Je smeert een foundation niet net zo dik als een zonnebrandcrème, dus de bescherming is ook veel minder.
  •        Je smeert een foundation (in de meeste gevallen) overdag niet net zo vaak bij als een zonnebrandcrème, dus na twee uur ben je de bescherming volledig kwijt.
  •        Niet alle foundation met SPF beschermt tegen UVA- en UVB-straling, waardoor er alsnog schadelijke straling je huid binnendringt.

Het mengen van foundation en zonnebrandcrème is ook niet aan te raden. Niet alleen meng je dan twee verschillende formules (dat voor een korrelig of juist glimmend resultaat kan zorgen), je bescherming daalt ook omdat de SPF verdunt wordt door het andere product.

Let op: Het mengen van twee SPF-producten wil niet zeggen dat je de SPF bij elkaar op kunt tellen. SPF 10 en 20 maakt geen 30! De bescherming zal eerder rond de 15 (of minder) liggen omdat je de SPF 20 mengt met een lagere beschermingsfactor.

 

Zonnebrandcrème en make-up kunnen samen

De conclusie is dat zonnebrandcrème en make-up prima samen gebruikt kunnen worden. Het is alleen niet zo dat je, als je de make-up gedurende de dag mooi wil houden, je huid perfect beschermd is. Laag voor laag smeren is beter dan het mengen van producten. Werk daarnaast bij huidverzorgingsproducten van dun naar dik (met zonnebrandcrème als laatste). Breng daarna pas je make-up aan. Werk bij voorkeur overdag je make-up bij met een poeder met SPF zodat je die zonbescherming bij kunt houden.