Een zelfbruiner kan een heerlijk product zijn om jezelf alvast een kleurtje te geven voor je met je blote benen op een terrasje gaat zitten. Er bestaan echter ook een hoop vragen over zelfbruiners. Wat is nu waar en wat is niet waar? Hieronder kun je lezen over de 8 grootste mythen over zelfbruiners en tips over hoe je zelfbruiner dan wel het beste kunt gebruiken.
Tip: Lees ook ons artikel over veelgestelde vragen over zelfbruiners. Hier kun je alle algemene vragen vinden, van het oranje worden van zelfbruiner tot de plekken waar je beter geen zelfbruiner aan kunt brengen.
Mensen geloven nog steeds stellig dat de kleur van een zelfbruiner permanent is. Dit is echter niet zo. Het maakt niet uit welke zelfbruiner of spray tan je neemt, de kleur zal uiteindelijk weer vervagen. Hierdoor moet je het product dus met regelmaat blijven gebruiken om de kleur mooi te houden. Lees op de verpakking hoe vaak je de zelfbruiner kunt gebruiken.
Wat hebben we veel verhalen gehoord van mensen die een zelfbruiner hadden uitgeprobeerd en er als een winterwortel uit kwamen te zien! Heel vervelend, maar je wordt gelukkig niet standaard oranje van zelfbruiner. Dit effect komt vooral doordat een zelfbruiner niet goed matcht bij de huidskleur. Met name mensen die direct een instant zelfbruiner kopen zonder te testen kunnen dit vervelende effect krijgen.
Tip: Als je huiverig bent voor de wortelkleur, kun je voor een gradual tan kiezen. Deze zelfbruiners geven een geleidelijke teint, waardoor je veel sneller kunt zien of je de goede kant op gaat met de kleur. De kans dat je dan in één keer een wortel-kleur krijgt is nihil.
Je kunt met zelfbruiner op onder de zonnebank, maar het is af te raden. Door de straling van de zonnebank kunnen er wel eens kleurverschillen optreden die er onnatuurlijk uitzien. Daarnaast wordt een zelfbruiner ook echt aangeraden als alternatief voor de zonnebank. Kies dus liever voor één van de twee producten.
Tip: Een zelfbruiner geeft je alleen oppervlakkig een kleurtje. Het nadeel aan zelfbruiners is dat je door de bruine kleur niet meer goed kunt zien wanneer je huid van nature bruin wordt (of dus verbrandt). Als je zelfbruiner onder de zonnebank gebruikt heb je dus veel sneller de kans dat je verbrandt, simpelweg omdat je niet goed kunt zien hoe bruin je nu echt bent geworden door de zonnebank.
Dit is deels een mythe, dat te maken heeft met de verschillen in zelfbruiners. Zo zijn er zelfbruiners specifiek voor je lichaam en zelfbruiners voor je gezicht. Soms is het niet zo’n probleem als je zelfbruiner voor je lichaam ook op je wangen en voorhoofd aanbrengt, maar de huid onder je ogen is een ander verhaal. Omdat de huid hier veel dunner is dan de rest van je gezicht en lichaam, kan een zelfbruiner hier een veel groter verschil geven. Daarnaast is je huid hier altijd al lichter, ook als je zont, dus een zelfbruiner geeft snel een onnatuurlijk effect. Het is daarom aan te raden geen zelfbruiner onder je ogen aan te brengen.
Tip: Het bruin in de zelfbruiners kan je ogen ook snel een donkere waas geven. Je ziet er hierdoor snel moe uit. Beter is om een concealer te gebruiken die een tint lichter is dan je huidskleur. Ook kun je ervoor kiezen om een highlighter te gebruiken, die zorgt voor een open en frisse blik.
Helaas, maar niets is minder waar. Denk aan foundation bijvoorbeeld? Als je zelfbruiner gebruikt moet je een donkerdere teint foundation kiezen om het geheel nog goed te laten matchen. Hetzelfde geldt voor je bronzer of contourproducten. In veel gevallen moeten ook deze producten in een donkerdere teint aangeschaft worden om nog effect te geven. Wacht wel tot je zelfbruiner volledig is ingetrokken. Heb je een zelfbruiner met gradual tan, dan kun je beter je make-up pas aanpassen nadat die teint is bereikt.
Tip: Je oogschaduw en lippenstift kunnen ook ineens minder effect geven of minder mooi staan als je een andere teint krijgt. Stem daarom ook deze make-up op je teint af. Als je een donkerdere teint hebt, staan de wat fellere kleur je vaak heel goed.
Dit is jammer genoeg niet zo. Waarschijnlijk is deze mythe ontstaan omdat zelfbruiner acne beter kan maskeren. Het is echter af te raden om zelfbruiner te gebruiken als je erg last hebt van acne. De pukkeltjes kunnen een donkere kleur krijgen van de zelfbruiner en de mee-eters en pukkeltjes kunnen ook sneller gaan ontsteken.
Tip: Als je speciale crèmes tegen acne gebruikt, vraag dan bij je huisarts na of je zelfbruiners mag gebruiken. Laat sowieso altijd voldoende tijd zitten tussen de zelfbruiner en je acnemiddel.
Ook dit is in bijna alle gevallen een mythe. Een zelfbruiner maakt weliswaar de bruine teint op je huid na, maar het biedt geen bescherming zoals de natuurlijke bruine teint dat wel doet. Het is daarom belangrijk om een zonnebrandcrème aan te brengen als je de zon in gaat, of je nu een teint van zelfbruiner hebt of niet. Soms bevatten zelfbruiners SPF6 of SPF15, maar dit doet weinig als je de zon in gaat. Breng daarom altijd nog een zonnebrandcrème met hogere SPF aan om je huid te beschermen.
Tip: zelfs een huid die op een natuurlijke manier gebruind is door de zon heeft nog bescherming nodig. Breng daarom ook altijd zonnebrandcrème aan als je van nature bruin bent geworden.
Recent is er ook steeds meer nieuws over zelfbruiningspillen. Deze pillen zou je gewoon in kunnen nemen, waardoor je een reactie in je huid krijgt waardoor het bruin wordt. Wij raden deze pillen ten zeerste af. Tot nu toe is er nog veel te weinig onderzoek gedaan naar de effecten van zelfbruiningspillen (op korte en lange termijn). Er zijn zelfs dermatologen die beweren dat hoge hoeveelheden van het ingredient canthaxanthin in deze pillen tot leverschade en verslechterd zicht kan leiden.
Dit waren de 8 grootste mythes over zelfbruiners die wij kennen. Heb je zelf nog een mythe waarvan jij denkt: die moet in dit overzicht? Of juist een grappig weetje over zelfbruiners? Laat het dan weten via ons contactformulier en wie weet zie je jouw tip binnenkort terug op ons beauty blog.