Word je bruin achter glas?

Achter het raam bruin worden, kan dat? Dat je bruin wordt van de zon weten we allemaal, maar hoe zit dat met glas? En is er nog verschil tussen autoglas en ramen van een huis?

Tip: snel bruin worden? Bekijk dan de zelfbruiningsproducten van Vita Liberata: geurloos, hydraterend, vol organische ingrediënten en eenvoudig aan te brengen.

 

Soorten UV-straling

De zonnestralen bestaan eigenlijk uit 3 soorten straling: UVA, UBV en UVC. De UVC-straling kunnen we direct afstrepen, die komt niet door de ozonlaag heen. UVB-straling zorgt ervoor dat je bruin wordt en soms zelfs verbrandt. De effecten van UVA-straling zijn lastiger te zien. Deze straling dringt dieper in de huid en is een belangrijke veroorzaker van huidveroudering. Je verbrandt niet door deze straling, maar je huid veroudert dus wel. En die UVA-straling gaat dus ook dwars door glas heen.

 

Bruin worden achter glas

De UV-straling kan deels door glas heen dringen en je een beetje bij laten bruinen. Waarom gaat dit zoveel langzamer dan in de open lucht?

  1.      Een deel van de straling wordt gefilterd door glas.
  2.      Een deel van de straling wordt normaal gesproken gefilterd en weerkaatst door de luchtlagen buiten, waardoor je sneller bruin wordt. Achter glas heb je dit ‘voordeel’ niet.
  3.     Ramen reflecteren deels de uv-straling, waardoor je minder straling op je huid ontvangt. UVB-straling komt bijvoorbeeld niet door glas heen (er is speciaal glas beschikbaar dat wel UVB-straling doorlaat, maar dat wordt niet in woningen of bedrijven gebruikt).
  4.      Sommige ramen zijn dikker dan andere ramen (dubbel glas bijvoorbeeld) waardoor het licht nog verder verstrooid wordt en weerkaatst.

 

UVB-straling maakt je bruin, dus hoe werkt dat met glas?

Net gaven we aan dat UVB-straling geblokkeerd wordt door glas. Terwijl dat de straling is die vooral voor het bruin worden zorgt. Hoe zit dat dan?

  • UVB-straling: De straling die de aanmaak van nieuwe melanine stimuleert. Die melanine wordt langzaam naar de bovenste laag van de huid geduwd, waardoor je een bruine kleur krijgt die tot een aantal weken blijft zitten. Deze straling kan de huid ook verbranden.
  • UVA-straling: De straling die het melaninepigment dat al in de huid aanwezig is, activeert. Deze straling maakt dus geen nieuwe melanine aan. De melanine die al in de huid is, wordt naar de bovenste laag van de huid geduwd, waardoor je voor een aantal dagen een bruine kleur krijgt. Deze kleur is in veel gevallen minder bruin dan de bruine kleur die UVB-straling veroorzaakt.

 

Zonnebanken zijn ook van glas?

Dat klopt. De zonnebank heeft glazen buizen waar de straling uit komt. Echter zijn deze buizen gemaakt van kwarts, dat de eigenschap heeft om UVA- en UVB-straling door te laten. In principe lijkt het dus alsof er geen glas zit tussen jou en de straling. Dit is ook de reden dat je kan verbranden als je te lang onder de zonnebank ligt.  

 

Bruin worden achter autoglas

Word je bruin in de auto? Soms denken mensen dat autoglas anders is dan glas van de ruiten van een huis. Qua dikte zit er inderdaad verschil in, maar dat wil niet zeggen dat de effecten anders zijn. Sterker nog, omdat de voorruit schuin staat, dringt het grootste deel van de UVA-straling naar binnen. Je zit daarnaast ook vaak vol in de zon met de onderkant van je gezicht en je decolleté/borst. Vergeet deze delen van je lichaam dus niet in te smeren als je met de auto gaat. Ook in de auto kan je dankzij de UVA-straling een lichte bruine kleur krijgen.

Let op: De bruine kleur mag dan lichter zijn dan de bruine kleur die je in de zon krijgt, deze straling is wél gevaarlijker. De UVA-straling dringt dieper in de huid door en richt daar meer schade aan. Denk aan vroegtijdige huidveroudering, zonneallergie en zelfs huidkanker. Het is daarom niet gek om je in te smeren als je moet rijden.

 

Word je bruin achter glas? Conclusie

Kan je bruin worden achter glas? Jazeker! De UVA-straling dringt dwars door glas heen en kan het bestaande melaninepigment in de cellen van je opperhuid activeren. Het maakt hierbij niet uit of het ramen zijn van je huis of een autoruit. UVA-straling dringt altijd deels door de ruit heen. Dit zorgt ervoor dat je bestaande melaninepigment naar de oppervlakte wordt geduwd, waardoor je een lichte bruine kleur krijgt.

Maar: hoewel een zongebruinde teint leuk is, kan UVA-straling veel schade aanrichten. De straling dringt dieper in de huid door en kan zo voor vroegtijdige huidveroudering en zonneallergie zorgen. Let daarom op als je veel op kantoor bij het raam zit, of als je bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur werkt. Smeer je altijd in met zonnebrandcrème, ook al schijnt de zon niet. Je huid is je er dankbaar voor!