Draag je wimperextensions en heb je een kinderwens? Dan kijk je bij ieder product nu wel twee keer op de verpakking. Waar je normaal gesproken alles gewoon eet, drinkt en aanbrengt, twijfel je nu over alles. Is dit wel veilig voor mijn kind? Hoe zit het met de lijm van de wimperextensions? In dit artikel gaan we daar dieper op in.
Tip: Als algemene regel wordt veel cosmetica vaak afgeraden als je zwanger bent. Dit heeft te maken met de testgroepen die gebruikt worden om te testen of cosmetica hypoallergeen is. Het testen op zwangere vrouwen en kinderen is (natuurlijk) ethisch gezien onverantwoord. Daarom adviseren veel merken om de producten uit voorzorg niet te gebruiken als je zwanger bent of nog geen 18 jaar. Dit is puur omdat ze het niet getest hebben en dus niet kunnen weten of het een reactie geeft, ook al is het door alle andere testgroepen wel hypoallergeen bevonden. Twijfel je dus over een product, dan kun je dat altijd meenemen naar je huisarts.
Veel wimperstylistes maar ook artsen adviseren uit voorzorg om geen extensions te laten zetten als je net zwanger bent. De eerste 12 weken is een ontzettend belangrijke periode voor je baby. Hart, bloedsomloop, hersenen en ruggenmerg worden gevormd. Na 10 weken beginnen vitale organen ook echt te functioneren. Na 12 weken zitten alle belangrijke systemen en organen op hun plek. In deze cruciale periode raden we uit voorzorg aan om alle mogelijke risico’s te vermijden. Wimperlijm is daar één van, maar ook aceton in nagellakremover en haarlak kun je bijvoorbeeld beter vermijden.
De ‘angst’ voor complicaties heeft vooral te maken met de lijm die voor de wimperextensions gebruikt wordt. In veel wimperlijmsoorten zit cyanoacrylaat, een stofklasse waar veel verschillende formuleringen onder vallen. Hieronder hebben we een aantal feiten over dit ingrediënt verzameld:
Zoals je kunt lezen zit het risico minder in de wimperlijm zelf (voor zover bekend), maar meer in de manier van verwijderen, waarvoor vaak aceton of producten met aceton gebruikt wordt.
In tegenstelling tot de cyanoacrylaat is aceton wel bestudeerd en onderzocht. Er wordt algemeen erkend dat het een lage acute en chronische toxiciteit heeft als het wordt ingenomen of ingeademd. Kortgezegd betekent dit dat de kleine hoeveelheden aceton die gebruikt worden bij het verwijderen van wimperextensions (of bijvoorbeeld nagellak) onvoldoende zijn om schadelijk te zijn. In het rapport van de Britse overheid wordt letterlijk gezegd:
‘Exposure during pregnancy is not likely to cause harm to the unborn child at doses that do not affect the mother.” - Gov UK
Dus blootstelling aan aceton tijdens de zwangerschap geeft heel waarschijnlijk geen schade aan het ongeboren kind als de dosis ook geen effect heeft op de moeder. Een kleine kanttekening hierbij is dat er ‘waarschijnlijk’ staat. Een ander onderzoek van het agentschap van toxische substanties en ziektenregistraties in Amerika wees namelijk uit dat er een verband was tussen aceton en verminderde vruchtbaarheid.
Let op: dit gaat wel om extreme hoeveelheden. Het spreekt het rapport van de overheid dus niet tegen, maar geeft aan wat er gebeurd als grote hoeveelheden aceton worden gebruikt.
Er werden twee onderzoeken gedaan. Bij het eerste onderzoek werden zwangere dieren blootgesteld aan grote hoeveelheden aceton in de lucht. Het bleek dat de lever zwaarder woog en dat deze dieren minder foetussen hadden. Ook wogen deze foetussen minder dan normaal en liepen ze vertraging op bij de botontwikkeling. De hoeveelheden waaraan deze dieren werden blootgesteld waren extreem in de zin dat mensen nooit aan deze grote hoeveelheden blootgesteld worden.
Het tweede onderzoek richtte zicht op het innemen van aceton in grote hoeveelheden. Zwangere muizen die grote hoeveelheden aceton slikten kregen minder baby’s. Ook verslechterde het functioneren van de lever en gingen de nieren achteruit.
De conclusies die we uit deze onderzoeken kunnen trekken is dat het inademen van grote hoeveelheden voor langere perioden schadelijk kan zijn voor foetussen. Het kan ook schadelijk zijn voor de foetus als aceton in grote hoeveelheden ingeslikt wordt. Let hierbij wel op dat deze resultaten gebaseerd zijn op dieren. Ook gaat dit om extreme hoeveelheden die je in het dagelijks leven niet zo snel tegen zal komen. Als je één keer per 4 weken een refill laat plaatsen (dus nog niet eens aceton gebruikt om wimpers te verwijderen), zal de hoeveelheid aceton zeer minimaal zijn.
Let op: Indien je professioneel nagelstyliste of wimperstyliste bent en dagelijks met aceton bezig bent, dan raden we je aan om bovenstaande onderzoeken serieuzer te nemen. Zorg bij voorkeur dat iemand anders tijdelijk je klanten over kan nemen als je zwanger bent en blijf bij voorkeur uit de buurt van aceton. Is dit niet mogelijk, zorg dan dat je een zeer goed afzuigsysteem hebt en de ruimte goed ventileert. Een mondkapje op tijdens de behandeling die ook je neus bedekt kan ook al helpen.
Als we alle feiten op een rijtje zetten, kun je wimperextensions dragen. Je wimperstyliste treft de juiste voorbereidingen en zorgt dat je niet in aanraking komt met de lijm als deze nog niet droog is. Bij het verwijderen zorgt ze tevens dat je de lucht van de wimperlijmverwijderaar niet in kunt ademen. Als ze deze voorzorgsmaatregelen treft, zien wij geen reden om te stoppen met wimperextensions tijdens je zwangerschap. Echter voor de zekerheid raden we aan om de eerste 12 weken van je zwangerschap even te wachten. Je baby is dan in een kritieke fase van ontwikkeling, dus alle voorzichtigheid is dan mooi meegenomen.
Tip: Als je wimperextensions wilt laten verwijderen en je bent zwanger, vraag dan of je styliste een afzuigsysteem heeft. Zorg anders dat je in een goed geventileerde ruimte zit waar je het product niet kunt ruiken. Gebruik eventueel ook een gezichtsmasker zodat je geen kans hebt op het inademen van de lucht.
Vrouwen die de wimperextensions wel hebben laten zetten, ontdekten dat ze sneller uitvielen dan normaal. Dit is toe te wijzen aan de veranderende hormoonspiegel, waarbij soms haaruitval of een verandering in de groeicyclus van het haar op kan treden. Haren kunnen ook ineens veel vetter worden, waardoor de lijm van extensions dus sneller los kan laten. Hier is helaas niets aan te doen. Dus overweeg je om wimperextensions te laten zetten als je zwanger bent, dan heb je een risico dat je er veel minder lang van kunt genieten dan normaal.
Tip: In plaats van wimperextensions kun je ook kiezen voor een waterresistant mascara met plantaardige ingrediënten. In combinatie met een wimper primer kun je toch die extra volume creëren zonder dat je met extensions aan de slag hoeft. Make-up verwijder je weer met een oogmake-up remover op waterbasis.
Bronnen: scheikundejongens, lijmpartner, itrust, deverloskundige, zembla, publishing.service.gov.uk, atsdr