Mee-eters verwijderen staat bij veel mannen en vrouwen hoog op het lijstje. Er wordt van alles uit de kast getrokken om die witte of zwarte puntjes van het gezicht te krijgen. Sommige methoden zijn succesvol, andere middelen niet. Hoe verwijder je mee-eters en welke dingen kun je beter laten? In deze post een uitgebreid overzicht.
Tip: Heb je zelf nog een goede tip om van mee-eters af te komen? We horen het graag! Stuur ons een mailtje met je tip en wie weet zie je die binnenkort terug in deze post.
Voordat we kijken hoe we de mee-eters kunnen verwijderen en voorkomen, is het belangrijk te weten hoe die mee-eters precies ontstaan. Als je huid wat vettig is, kan het talg in de talgklier zich ophopen. Het talg kan vervolgens gaan oxideren, waardoor de talg verkleurd en zwart wordt. Dit zijn de blackheads of de zwarte puntjes die mensen als mee-eters benoemen.
Opmerking: Als je zwarte puntjes kunt zien, wordt dan ook wel een open comedo genoemd. Het talg heeft contact met de buitenlucht. Als het talg nog onder de huid zit, maar wel gaat ophopen, dan krijg je een wit puntje te zien. Dit noemen we een gesloten comedo. Deze gesloten comedo kan gaan ontsteken en veranderen in een puistje.
Fotocredits: Shutterstock
Voorkomen is natuurlijk beter dan behandelen. De beste manier om mee-eters te voorkomen is door je gezicht goed te reinigen. ‘Goed’ wil hier echter niet zeggen dat je het grofste geschut moet zoeken dat er is. Verkeerde producten kunnen juist voor meer mee-eters zorgen of je huid op een andere manier beschadigen. Onderstaande dingen kun je sowieso doen om mee-eters zoveel mogelijk te voorkomen:
Voorkomen is leuk, maar wat als je al mee-eters hebt? Als je mee-eters wilt verwijderen van je gezicht, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Je kunt de mee-eters ook laten verwijderen bij een specialist. De voordelen daarvan lees je hieronder.
Naast een hoop adviezen over manieren om mee-eters te verwijderen, bestaan er ook een grote hoeveelheid onzinverhalen. We zetten hier in het kort adviezen neer die je beter kunt laten, omdat ze de huid uiteindelijk alleen maar meer beschadigen:
Een maatregel die je zelf kunt toepassen om mee-eters niet alleen te verminderen, maar in de toekomst ook te voorkomen. Door eens per week de huid de exfoliëren, verwijder je overtollig talg en losliggende huidcellen, waardoor de kans op verstoppingen van je talgkliertjes afneemt. Eventueel kun je met je dermatoloog bespreken welke exfoliant het meest geschikt is voor een huid met acne en mee-eters.
o Vitamine A kan helpen bij het behandelen van mee-eters, maar let op bij het gebruik van dit ingrediënt. Je huid kan bij gebruik van vitamine A-zuur namelijk iets dunner worden, waardoor het veel gevoeliger wordt voor de zon. Het beste is om dit product onder begeleiding van een specialist te gebruiken.
· De cleanser helpt niet alleen bij het voorkomen, maar ook bij het verhelpen van mee-eters. Door je huid iedere dag een milde reiniging te geven, verwijder je onzuiverheden, vuil en vet van de huid, waardoor de huid minder kans krijgt om verstopt te raken. Een fijn product om je acne gevoelige huid mee te behandelen, is het Black Luster Mask van Milky Dress. Dit masker verwijder je met een magneet, waardoor je zo min mogelijk over je gezicht hoeft te wrijven. Daarnaast bevat het kalmerende en verzachtende ingredienten die prima geschikt zijn voor een geirriteerde huid. Lees meer over dit magneet masker in deze post.
· Tsja, ook hier komt die suiker weer om te hoek kijken. Suiker geven de aanmaak van insuline in je huid een boost. De talgproductie schiet daardoor ook omhoog en jawel hoor, daar zijn de mee-eters en puistjes. Er zijn zelfs verhalen van mensen die na een week vakantie met veel wijn en cocktails een echte ‘break-out’ hadden. Het kan dus ook een fijne oplossing zijn om sneller van je mee-eters af te komen door even te minderen met die cocktails en chocolade.
· Over stomen bestaan verschillende meningen. De één vindt het een goede methode omdat het de poriën openzet. Het verwijderen van mee-eters zou hierdoor makkelijker gaan. Anderen zeggen weer dat stomen helemaal niet zoveel voordelen heeft, omdat het de dode huidcellen laat opzwellen. Je kan hierdoor juist meer kliertjes gaan verstoppen. Of het echt wel of niet werkt, is dus een geval van testen of een expert om advies vragen.
· Over het uitknijpen van mee-eters zijn de meningen goed verdeeld. De een gruwelt ervan terwijl de anders zegt dat je het juist moet doen. Wat is nu wijsheid? Het korte antwoord: uitknijpen mag, mits het om zwarte mee-eters gaat en je het goed doet.
i. Reinig de huid met een milde cleanser voordat je aan de slag gaat. Je maakt het makkelijker om mee-eters leeg te krijgen.
ii. Daarnaast kunnen AHA’s en BHA’S de huid ook goed voorbereiden op het uitknijpen.
iii. Als je de mee-eters vervolgens uit gaat knijpen, zorg dan dat je dit steriel doet. Maak dus bij voorkeur gebruik van een steriele comedonelepel.
iv. Als er talg vrijkomt, haal dit dan direct weg met een tissue. Probeer zo min mogelijk huid te raken terwijl je dit doet.
v. Spoel na het uitknijpen van de mee-eters de huid nog even goed na.
Opmerking: we raden niet aan om de witte mee-eters zelf uit te knijpen. Deze mee-eters hebben geen opening en de huid die eroverheen ligt is dikker dan je denkt. Door deze mee-eters te forceren, kun je het talg alleen maar verder onder je huid verspreiden, met een ontsteking tot gevolg. Laat dit soort mee-eters dus liever over aan een schoonheidsspecialiste of dermatoloog. Wat puistjes betreft hetzelfde: door de ontstoken huid kun je de ontsteking alleen maar verder verspreiden als je dit verkeerd uitknijpt.
De neus is waarschijnlijk de bekendste plek waar mensen de mee-eters als eerste zien. En waar ze ook als eerste vanaf willen komen. Daarom zijn er voor de neus speciale strips ontwikkeld die de mee-eters aanpakken. Een product dat de laatste jaren steeds populairder wordt is de neusstrip (ook wel de pore strip genoemd). De neusstrip is een soort pleister die de poriën leeg trekt. Je brengt de neusstrip aan en trekt de ‘pleister’ met de mee-eters en talg weer van je huid. Er zijn vaste neusstrips en vloeibare neusstrips verkrijgbaar. De vloeibare varianten smeer je eerst op je neus, vervolgens wacht je even tot het opdroogt tot een rubberachtige substantie. Je kunt de neusstrip dan van je neus af trekken. Een vaste variant ziet er enigszins uit als een pleister, die kun je op een natgemaakte neus plakken. Even wachten tot de strip hard en droog is en er vervolgens weer aftrekken.
Er zijn voordelen en nadelen te noemen van die zogenaamde porestrips voor je neus. Het voordeel is natuurlijk dat je de poriën zichtbaar reinigt. Het vuil en de onzuiverheden worden zo van de huid verwijderd en de mee-eters lijken compleet verdwenen. Maar is dit ook zo?
In werkelijkheid trekken de pore strips de huid niet helemaal leeg (maar goed ook, want de huid bevat ook veel natuurlijke oliën die je gewoon nodig hebt). Een pore strip verwijdert vooral het bovenste deel van je mee eter. Het lijkt hierdoor in eerste instantie alsof je mee-eters verdwenen zijn, maar in werkelijkheid zitten ze er nog. Na een dag of soms na een paar dagen zie je ze dus gewoon weer terug. Een pore strip kan een fijne tijdelijke oplossing zijn als je een feestje hebt of date, maar bedenk wel dat dit dus tijdelijk is. Voor het definitief verminderen van acne en mee-eters heb je andere producten nodig.
Een comedonelepel komt vaak terug als mensen schrijven over het verwijderen van mee-eters. Dit tangetje voor mee-eters heeft een lepelvormig uiteinde met een gaatje. Het voordeel aan dit lepeltje is dat het veel hygiënischer en effectiever is dan het uitknijpen van mee-eters. Een nadeel is dat ook dit product de mee-eters vaak niet volledig verwijdert. Specialisten gebruiken dit instrument daarom vaak in combinatie met huidverzorgingsproducten om je een huidbehandeling op maat te kunnen geven. De comedonelepel geeft tijdelijk verlichting en resultaat, maar het is belangrijk om daarna de huid goed te blijven verzorgen en reinigen om dat resultaat te behouden.
Je kunt natuurlijk zelf mee-eters verwijderen. Of je kunt het aan je familieleden vragen als het op moeilijk bereikbare plaatsen zit. Een schoonheidsspecialiste, dermatoloog of huidtherapeut kan je echter ook helpen om van je acne af te komen. Met name als het om de witte mee-eters of puistjes gaat, kun je dit beter aan een specialist overlaten. Die weten niet alleen hoe ze die mee-eters het beste aan kunnen pakken, ze werken ook zo hygiënisch dat ze voorkomen dat er meer ontstaan door het verwijderen. Daarnaast adviseren ze je over je huidverzorging. Je kunt zo je huid thuis verder behandelen, waardoor je langer resultaat ziet dan zelf aan de slag te gaan met een comedonelepel.
Zoals je hebt kunnen lezen is het verwijderen van mee-eters geen eendagstaak. Hoewel producten als neusstrips je voor even kunnen verlossen van de mee-eters, zijn dit geen definitieve oplossingen. Het bestrijden van mee-eters is een langer proces. Gezonde voeding staat daarbij met stip op 1. Een gezond eetpatroon zorgt ervoor dat je huid er beter uit gaat zien. Extra plus: het is eveneens goed voor je haren.
We raden daarnaast zeker aan om een afspraak bij de schoonheidsspecialiste te maken om een grondige huidanalyse te doen. Vraag eventueel of je de huidverzorgingsproducten mee mag nemen die je gebruikt, zodat je samen naar de werking en ingrediënten kunt kijken. Misschien gebruik je wel een product dat helemaal niet geschikt is voor je huid en de poriën juist verstopt! Zodra je de juiste huidverzorgingsproducten hebt, zal je na verloop van tijd resultaten gaan zien. Blijf daarnaast trouw aan je huidverzorgingsroutine: een milde reiniging waarmee je de dode huidcellen op tijd verwijdert en de talgproductie onder controle houdt, helpt je bij het voorkomen van mee-eters.