Je haar verzorgen met honing, het klinkt bijna als een recept. ‘Vervolgens doe je er een scheutje olijfolie bij en voilà! Een tussendoortje.’ Winnie the Pooh – approved. Maar is honing ook echt goed voor je haar of is dit weer het zoveelste hipster-idee om je lichaam te verzorgen met natuurlijke ingrediënten? We zochten het voor je uit.
Honing wordt al voor veel toepassingen gebruikt, ook in de beauty industrie. Om te weten of honing ook iets voor je haar kan doen, kijken we naar de eigenschappen van honing. Een fijne eigenschap van honing is dat het op een natuurlijke manier vocht aantrekt en vasthoudt. Dit kan met name goed zijn als je haar aangetast is door de zon of door een andere reden droog en dor is. Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.
Voordat je direct die pot honing uit de kast pakt: check wel even of het natuurlijke, onbewerkte honing is. Deze honing heeft namelijk de beste effecten op het haar.
Let op: honing heeft een natuurlijke eigenschap om het haar iets lichter te maken. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar bij mensen met rood haar of mensen met zwart haar kan de honing het haar net een vreemde tint geven. Houd hier dus rekening mee als je met honing aan de slag gaat.
Hoe breng je de honing het beste aan op het haar? Diverse bloggers geven aan dat je de honing het beste kunt mengen met andere ingrediënten om het middel wat dunner te maken. Onverdunde honing is zeer dik en plakkerig en verdeeld daarom ook niet goed over het haar. De mengsels verschillen, dus we hebben hieronder een aantal verschillende ‘recepten’ geplaatst.
Honing voor je haar kan dus een aantal voordelen hebben, maar of het nu echt zo praktisch is? Eigenlijk niet. Het goedje is ontzettend plakkerig en zelfs als je het verdund of mengt met andere natuurlijke ingrediënten, komt het echt overal te zitten. Daarnaast is het uitspoelen niet eenvoudig; restanten kunnen gemakkelijk achterblijven. Vergeet ook niet dat je zorgvuldig moet kiezen of je je haren uitspoelt met koud, lauw of warm water. Een haarmasker met ei en honing kan bijvoorbeeld niet zo goed tegen warm water. Met koud water krijg je lang niet altijd het mengsel uit je haren.
Inmiddels zijn er ook fabrikanten die honing als ingrediënt verwerkt hebben in hun shampoos en conditioners. Dit kan een fijn alternatief zijn als je geen zin hebt in bovenstaand verzorgingsritueel, of als je het een keer hebt uitgeprobeerd en het was niet zo’n succes. Sommige mensen raden ook wel eens aan om de honing te mengen met de conditioner die je gebruikt. In principe raden wij dit niet aan, omdat het de formulering van de conditioner kan veranderen. De effecten van de conditioner kunnen dan verminderen.