Hoe lang bewaar jij make-up?

Hoe lang bewaar je make-up? Veel mensen weten het niet, maar aan make-up zit ook een houdbaarheidsdatum. Ook al is een product nog niet op, als je die na jaren uit de kast vist, is de kans groot dat je het product weg moet gooien. Grote kans dat er anders bacteriën in zitten, met alle gevolgen van dien. Pak je toilettas er maar bij en check de verpakkingen: tijd om (waarschijnlijk) een hoop producten enkeltje prullenbak te sturen.

 

Wat zijn de gevolgen van make-up te lang bewaren?

Ja, we weten dat je make-up niet graag weggooit. Als er nog product in zit, waarom zou je? Heel kort door de bocht: bacteriën. En bacteriën kunnen een hoop nare bijwerkingen veroorzaken. Denk aan mee-eters en puistjes, maar ook oogontstekingen. Neem die houdbaarheidsdatum daarom wel serieus en kijk echt op de potjes en tubes hoe lang iets houdbaar is.

Opmerking: fabrikanten zetten de houdbaarheidsdatum op de verpakking omdat ze in die periode de houdbaarheid van de verschillende ingrediënten kunnen garanderen. Met name bij organische en natuurlijke ingrediënten, is de houdbaarheidsdatum niet bijzonder lang. Logisch ook, want er zijn chemische stofjes nodig om iets kunstmatig langer houdbaar te houden. Je kunt de houdbaarheid van een product misschien iets rekken, maar houdt er dan rekening mee dat de werking van het product kan minderen.

 

Houdbaarheidsdatum per make-up soort

Ieder product is weer verschillend en heeft een andere houdbaarheidsdatum. Poeders zijn bijvoorbeeld langer houdbaar dan vloeibare producten. Hieronder een klein overzicht van de houdbaarheid als de producten opengemaakt zijn:

  •        Concealer = 1 jaar
  •        Primer = 6 maanden tot 1 jaar
  •        Foundation op waterbasis = 1 jaar
  •        Foundation op oliebasis = 2 jaar
  •        Gezichtspoeder = 2 jaar
  •        Zelfbruiner = 6 maanden
  •        Bronzer = 6 maanden tot 2 jaar
  •        Lippenstift = 2 jaar
  •        Lippotlood = 2 jaar
  •        Lipgloss = 6 maanden
  •        Lipstain = 1 jaar
  •        Mascara = 6 maanden tot 1 jaar
  •        Oogpotlood = 2 jaar (mits regelmatig geslepen)
  •        Oogschaduw = 2 jaar
  •        Wimperserum = 1 jaar
  •        Wenkbrauwserum = 1 jaar
  •        Make-up Remover = 1 jaar
  •        Nagellak = 1 jaar

 

Zoals je kunt zien, lopen de houdbaarheidsdata van make-up sterk uiteen. Dit zijn echter richtlijnen. Soms kan de houdbaarheidsdatum afwijken omdat er bijvoorbeeld veel organische ingrediënten inzitten. Hoe ‘verser’ en natuurlijker de ingrediënten, hoe korter de houdbaarheidsdatum is. Zo is de bronzer van Vita Liberata 6 maanden houdbaar. Dit komt door het zelfbruiningseffect van het product. Bronzers zonder zelfbruiningseffect zijn vaak iets langer houdbaar, omdat de ingrediënten simpelweg op de huid aangebracht worden en geen long lasting effect hebben.

Tip: Kijk je nu in je toilettas en heb je geen idee meer wanneer je een product hebt gekocht? Dat is misschien al een duidelijke indicatie dat je het weg moet gooien.

 

Hoe kun je de houdbaarheidsdatum van make-up zien?

De houdbaarheidsdatum van make-up staat vermeld op iedere tube, fles en pot. Het is een icoontje van een pot met deksel dat een beetje schuin omhoog staat. In het potje staat dan een nummer met de letter M erachter. Als er bijvoorbeeld 6M staat, dan betekent dit dat het product 6 maanden houdbaar is. Vaak vind je dit icoon vlak naast de barcode (zie ook onderstaande foto).

 

Hoe lang bewaar je make-up in goede omstandigheden?

Naast de houdbaarheid per product, hangt die specifieke houdbaarheid ook nog eens af van de manier waarop je de producten bewaart. Een houdbaarheid van 6 maanden klinkt misschien lang, maar in je vochtige, warme badkamer gaat die houdbaarheid sneller achteruit. Waar kun je make-up dan het beste bewaren? Je leest er meer over in ons blog waar bewaar je make-up?

Tip: Kies voor producten met een pompje of knijpfles zodat je niet iedere keer met je vingers in de crème zit. Gebruik een make-up kwast als het kan, maar vergeet die ook niet regelmatig schoon te maken. Wil je weten hoe? In onze blogpost over het schoonmaken van make-up kwasten laten we zien hoe.

 

Make-up nog niet weggooien

Oké, hoe streng we hier ook willen zijn, we snappen dat je niet graag je make-up weggooit als het nog niet op is. Laat daarom ook je gezonde verstand spreken. Hoe ruikt je make-up? Met name bij vloeibare producten kun je op een gegeven moment een stinkend luchtje ruiken. Dan is het echt tijd om ze weg te gooien. Ook met oogmake-up blijven we streng: als de houdbaarheidsdatum 12 maanden is, zet dan echt een reminder in je agenda. Je wil tenslotte geen risico op een oogontsteking. Poeders kun je misschien iets langer bewaren, maar daar moet je even kijken hoe goed ze nog zijn.