Wil jij je gespleten haarpunten herstellen? Als je last hebt van gespleten haarpunten blijf je die vaak zien, ook al heb je nog zo’n mooi kapsel. De haarpunten zijn droog en verdord en hebben vaak een lichtere kleur dan je natuurlijke haarkleur. Hoe kun je deze gespleten haarpunten herstellen? Kun je ze überhaupt wel herstellen?
Heel kort door de bocht gezegd: nee. Als je eenmaal gespleten haarpunten hebt, zit er eigenlijk niets anders op dan ze af te knippen. Met bepaalde haarverzorgingsproducten kun je de punten wellicht wel weer aan elkaar ‘lijmen’, maar dit zijn slechts tijdelijke maatregelen en die helpen niet om de gezondheid van je haren te verbeteren. Denk aan de haarbehandelingen met siliconenolie, die de gespleten haarpunten met een dun laagje bedekt en de haarpunten als het ware aan elkaar ‘lijmt’. Het haar ziet er direct gezonder uit, maar is tijdelijk en kan ook niet iedere wasbeurt herhaald worden.
Als je definitief van die gespleten haarpunten af wilt komen, is het eerst belangrijk te kijken waar ze vandaan komen. Gespleten haarpunten zijn vaak een gevolg van een verkeerde verzorging van je haar, onvoldoende verzorging of bijvoorbeeld een agressieve shampoo. Haren die weinig voedingsstoffen binnenkrijgen kunnen sneller broos en breekbaar worden, waardoor de kans op gespleten haarpunten wordt vergroot. Daarnaast zorgen hitte styling tools als stijltangen en krultangen er ook voor dat haar aan de uiteinden sneller afbreekt en split.
Natuurlijk is haren knippen een oplossing, maar als je niets aan je haarverzorging doet zit je binnen de kortste keren weer met gespleten haarpunten. Hoe kun je gespleten haarpunten voorkomen? Kijk allereerst naar je haren wassen-ritueel. Is je haar droog, kijk dan naar een shampoo die daarin gespecialiseerd is. Een haarmasker kan je haren net die boost geven waardoor het de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Pas je shampoo en conditioner aan aan je haartype om die gespleten haarpunten langzaamaan uit te bannen.
Dit klinkt misschien als een verkooppraatje, maar het investeren in haarverzorgingsproducten van goede kwaliteit kan echt het verschil maken tussen gezond en ongezond haar. Sla die goedkope borstels en kammen eens over en ga voor een borstel met echt everzwijnenhaar, dat de hoofdhuid niet kapot maakt en de haren polijst tijdens het borstelen. Kijk kritisch naar je shampoo en conditioner en gooi ze weg als ze niet goed bij je haartype en textuur passen. Controleer ook je voeding: krijg je voldoende gezonde vetten binnen die in vis bijvoorbeeld veel voorkomen? Eet je voldoende groenten? Een gezond voedingspatroon draagt ook bij aan gezond haar.