Heb je last van dun haar? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben te maken met dun of dunner wordend haar. Het hangt vaak futloos en slap langs je gezicht en het is haast onmogelijk om er een mooie coupe mee te creëren. Weg zelfvertrouwen! Wat zijn de oorzaken van jouw dunne haar? En beter nog: hoe oogt je coupe weer snel vol en gezond? Wij zochten het voor je uit.
Het hebben van dun haar heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid haar, maar ook met de doorsnee van je haar. Dun en slap uitziend haar heeft gemiddeld een doorsnee van 0,3 millimeter, waar normaal haar een doorsnee heeft van 0,6 millimeter. Dat verschil kun je zien wanneer je je eigen uitgevallen haar vergelijkt met die van iemand anders. Daarnaast kan het zo zijn dat je, wanneer je ouder wordt, je volle haar dunner ziet worden. De doorsnee van je haar is dan nog wel normaal, maar de hoeveelheid haar vermindert simpelweg.
Erfelijk Meestal is dun haar erfelijk. Dat kan zo zijn wanneer je haar van jongs af aan dun is qua doorsnede, maar ook wanneer je haar met de jaren dunner wordt. Het chronisch dunner worden van je haar heeft vermoedelijk te maken met het mannelijk hormoon testosteron. Ook vrouwen hebben dit hormoon in hun lichaam, vooral na de overgang. Dit hormoon wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Wat dit hormoon doet? Het verschrompelt je haarzakjes langzaam, waardoor je een steeds minder volle bos haar overhoudt. Stress Een andere factor die invloed heeft op de dikte van je haar is stress. Had je altijd een prachtig volle bos, maar zie je deze nu als sneeuw voor de zon verdwijnen? Dan kan stress de oorzaak zijn. Een stressvolle periode zorgt er door de grote hoeveelheid stresshormoon in je lichaam voor dat je haar eerder in de rustfase belandt. Hierdoor groeit het minder lang door en valt het dus ook sneller uit.
Tot slot kan een slechte verzorging je haar veranderen in een futloos, dun bosje. Zo is het overmatig krullen, stylen of verven een echte boosdoener. Ook haarextensions staan erom bekend behoorlijk wat schade aan te richten. Dit komt doordat je haar na al deze behandelingen brozer wordt en daardoor sneller afbreekt. Je haar wordt hierdoor niet meer zo lang en oogt pluizig en dun.
Er zijn verschillende oorzaken van dun haar, dus ook de ideale oplossing is voor iedereen verschillend. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij. Experimenteer vooral en kijk welke maatregel het meeste effect heeft op jouw haardos!
Net als de rest van je haar heeft ook je haar voedingsstoffen en mineralen nodig. Mensen die zich aan een erg streng dieet houden of een eetstoornis hebben, krijgen vaak last van dun haar. Hun haar krijgt dan onvoldoende voedingsstoffen binnen. Vooral ijzer en vitamine B dragen bij aan het gezond houden van je haar. IJzer is een onderdeel van hemoglobine en transporteert zuurstof door het lichaam. Zuurstof is onmisbaar bij het groeiproces van je haar. Vitamine B stimuleert de bloedsomloop naar de hoofdhuid, waardoor de haarzakjes zuurstof, vitamines en mineralen op kunnen nemen. Je kunt speciale voedingssupplementen slikken, maar goed letten op je voeding is ook voldoende. IJzer zit bijvoorbeeld in bladgroenten, vis en rood vlees. Ook vitamine B vind je in vlees en vis.
Zoals eerder vernoemd zorgt stress ervoor dat je haar sneller in de rustfase belandt. Hierdoor valt je haar sneller uit en oogt het minder vol dan voorheen. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Drie tot negen maanden na de stressperiode groeit je haar weer als vanouds. Gebruik één van de andere tips om dit proces te versnellen en dun haar te verminderen.
Mooi haar komt grotendeels van binnenuit, maar ook de buitenzijde mag niet vergeten worden. Door je haar vanbinnen en –buiten te voeden houd je je haar in optimale conditie. Was je haar regelmatig met een goede shampoo, maar niet elke dag. Gebruik daarnaast een heat protector voor je je haar gaat stylen. Ook is het belangrijk om je dunne haar diep te hydrateren, bijvoorbeeld met een masker. Wereldwijd bekend cosmeticamerk Grande Cosmetics lanceerden naast hun wimperserum ook een haarserum voor gezonder, dikker en voller ogend haar.
Heb je last van futloos en dun haar en heb je alle bovenstaande tips al geprobeerd? Dan kan een kapsel het verschil maken. Ga eens langs een goede kapsalon voor een persoonlijk haaradvies. Het kiezen voor een kortere coupe, een met of juist zonder laagjes kan namelijk veel schelen! Met het juiste kapsel valt jouw dunne haar nauwelijks nog op.