Droge lippen? 10 manieren om daar vanaf te komen

Droge lippen kun je het hele jaar door krijgen: door de airco, verwarming, een koude wind of gewoon een zeer droge omgeving (Arizona iemand?). Die schrale lippen waar je vervolgens mee rond moet lopen, irriteren de hele dag door. Er zijn gelukkig genoeg middeltjes en manieren om je lippen zo snel mogelijk weer zacht te krijgen. Hoe kom je van droge lippen af? Bekijk onze tips voor droge lippen hier!

 

1.     Check de ruimte waar je verblijft

Die droge lippen komen vaak door temperatuurswisselingen of droge lucht, dus check je kantoor of huiskamer op vochtigheidsgraad. Je kunt een simpele barometer kopen waar je ook de vochtigheidsgraad op kunt zien. Als het vochtpercentage ergens tussen de 40 en 60% ligt, zit je goed. Zit je eronder? Dan heb je een dikke kans op droge lippen, maar ook op geïrriteerde luchtwegen en soms zelfs huidklachten. Probeer de ruimte vochtiger te krijgen door bakjes met vocht aan de radiator te hangen of een speciale luchtbevochtiger te kopen. Bij de bakjes-oplossing moet je zelf bijhouden wanneer het water op is, een luchtbevochtiger doet dit automatisch.

Tip: check of je een allergie hebt als je voor een langere periode last hebt van droge lippen. Soms kan je allergisch zijn voor bepaalde voeding en drank, maar ook tandpasta met fluoride, bepaalde make-up producten zoals lippenstift of lip gloss, sigaretten en kauwgom. Er zijn zelfs verhalen bekend van mensen die allergisch waren voor het plastic of metaal in de beugel die om hun tanden zat.

 

2.     Drink voldoende om droge lippen te voorkomen

Voldoende drinken kom je bijna in ieder artikel over de huid tegen, en dat is niet zonder reden. De huid is het grootste orgaan in het lichaam en heeft vocht nodig om er goed uit te blijven zien. Minimaal anderhalf tot twee liter water per dag moet je eigenlijk drinken om je lichaam goed te hydrateren. Zet de thee of fruitwater maar alvast klaar…

 

3.     Ga niet constant aan je lippen zitten

Het lijkt zo verleidelijk als de velletjes aan je lippen hangen, even dat kleine stukje eraf halen… Toch kun je dit maar beter niet doen. Door het peuteren aan je lippen kun je meer dan alleen het velletje van je lippen halen. Je knt dan een bloedlip krijgen, maar ook een infectie of koortslip behoren tot de mogelijkheden. Blijf daarom van je lippen af.

 

4.     Lippen likken

Het is bijna automatisme als je lippen droog zijn: je lippen likken. Toch kun je dit beter laten, speeksel bevat stoffen die je lippen juist uitdrogen. Gebruik in plaats daarvan een balsem of creme om je lippen in te vetten. Het vet sluit de lippen af voor invloeden van buitenaf en geeft ze de kans om te herstellen. Probeer een balsem te vinden die zowel vet als voedende ingrediënten bevat, zodat je lippen ondersteund worden in hun herstel.

 

5.     Eet geen pittig voedsel of zout voedsel

Om ervoor te zorgen dat je lippen zo snel mogelijk weer zacht zijn, moet je voorkomen dat je ze onnodig irriteert. Sterk gekruid en pittig eten zal die kwetsbare lippen alleen maar irriteren, dus stel die gerechten even uit tot je lippen weer zacht aanvoelen. Zout eten kan je lippen ook irriteren.

 

6.     Verkouden?

Ben je toevallig verkouden? Dit kan indirect ook een reden zijn dat je uitgedroogde lippen hebt. Als je neus ’s nachts dicht zit, ga je door je mond ademen. De lucht die je dan in- en uitademt droogt je lippen uit. Maak gebruik van een neusspray of probeer op je zij te slapen zodat je neusholten sneller vrijkomen.

Tip: Denk je dat je met je mond open slaapt, maar is het veranderen van je slaaphouding geen optie? Smeer dan je lippen goed in voordat je gaat slapen.

 

7.     Lippen scrubben tegen droge lippen

Dat je niet met je vingers aan je lippen mag zitten, wil gelukkig nog niet zeggen dat je er absoluut niets aan kunt doen. Door je lippen voorzichtig te scrubben verwijder je de losse velletjes en dode huidcellen zonder de huid daaronder te beschadigen. Gebruik een zeer milde scrub en probeer ruwe materialen als suiker en zout te vermijden, dit is te heftig voor je lippen. Gebruik een zacht borsteltje om je lippen te scrubben, bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Scrub echter niet te vaak, een keer in de week is voldoende.

 

8.     Lippenbalsem voor droge lippen

Nadat je lippen een scrub hebben gekregen, kun je een zalf of lippenbalsem aanbrengen. Lees goed de verpakking voordat je een product koopt of aanbrengt, veel producten bevatten ingrediënten die de lippen alleen afsluiten, maar ze niet herstellen. Het liefst breng je een product aan dat een van onderstaande ingrediënten heeft. Zorg daarnaast dat er niet te veel andere ingredienten in zitten en dat de lippenbalsem geen sterke smaak of ‘kunstmatige’ geur heeft, dit heeft een uitdrogende werking:

  •        bijenwas
  •        sheabutter
  •        kokosboter
  •        amandelolie
  •        olijfolie
  •        jojoba-olie
  •        marula olie
  •        andere ingrediënten die vochtinbrengende werking hebben
  •        vitamine E
  •        glycerine
  •        een lippenbalsem met SPF is een extra plus

 

9.     Kies de juiste lippenstift

Ben jij een fan van lippenstift en kan je eigenlijk niet zonder? Kijk dan even welke lipsticks het beste voor je lippen zijn. Sommige formules drogen de lippen ontzettend uit, dus die kun je beter laten liggen (denk aan long-lasting formules). Beter is ook op een lip gloss te gebruiken in plaats van een lippenstift, die bevat meer oliën en hydraterende elementen. Breng daarnaast altijd onder je lippenstift een hydraterende balsem of zalf aan.  

 

10. Vitaminen en medicijnen

Soms kan een vitaminetekort de veroorzaker van droge lippen zijn. Check daarom je eetpatroon (schrijf bijvoorbeeld een week op wat je allemaal eet) en bekijk wat voor vitaminen je binnenkrijgt. Vitamine A, B, B2, C en E zijn allemaal ingredienten die je lippen gezond en gehydrateerd houden. Pas  waar nodig je eetpatroon aan en neem eventueel aanvullende supplementen om je vitaminetekort weer op peil te krijgen.

Tip: je vitaminetekort herstel je niet binnen een week. Houd er rekening mee dat het een aantal weken tot maanden kan duren voordat je vitaminetekort weer op peil is.