Met alle haartrends op Pinterest en Instagram wordt het steeds aantrekkelijker om je haren een ander (gek) kleurtje te geven. Stap je dan zomaar bij je kapper naar binnen? Het is in ieder geval handig om rekening te houden met onderstaande tips voor je echt in de kappersstoel gaat zitten. Dit zijn onze 10 dingen die je moet weten over het verven van je haar.
Probeer tenminste één inspiratiefoto mee te nemen naar je kapper, bij voorkeur meerdere foto’s van de kleur die je ongeveer voor ogen hebt. Deze afbeeldingen helpen je kapper om te begrijpen wat je met roséblond of zoiets als ‘theekleur’ bedoeld. En zorg dat het ook foto’s zijn in natuurlijk licht, filters van Instagram kunnen een kleur er heel anders uit laten zien.
Om de kleur te krijgen die je voor ogen hebt, is het handig de geschiedenis van je haar te weten. Wanneer was het voor het laatst gekleurd en hoe vaak? Ook als je een paar kleurwassingen hebt gehad of permanent of semipermanente styling is dat belangrijk om te weten. Haar dat vaak geverfd en gestyled is heeft misschien meer kleur nodig of een kleur die er langer op moet blijven zitten om tot het gewenste resultaat te komen.
Je haar kleuren is geen kopiëren en plakken taak. Je kunt vaak geen exacte kopie krijgen van het plaatje dat je meegebracht had. Afhankelijk van de textuur van je haar, je natuurlijke haarkleur en of je je haar in het verleden vaak hebt geverfd kan het een paar behandelingen duren voor je de haarkleur krijgt die je ongeveer voor ogen had. Het perfect kopiëren is vaak niet mogelijk, maar een kapper die goed overweg kan met kleuringen kan je goed adviseren over wat voor jou mogelijk is.
Je hoeft echt niet direct van donkerbruin naar suikerspinroze. Probeer eerst eens een paar highlights uit en kijk hoe dat staat. Of ga juist voor een kleurwassing als je een warmere en donkerdere look wilt. Deze kleine aanpassing kan al een grote verandering in je uiterlijk zijn zonder dat je direct met haarverf aan de slag gaat.
Een makkelijkere methode om te kijken of die haarkleur wel echt iets voor jou is, is om een pruikensessie te doen! Probeer een paar pruiken uit en bekijk welke jou goed staan (tip: draag een shirt in een neutrale kleur of zorg dat je verschillende kleuren shirts of sjaals meeneemt die je om je nek kunt draperen zodat die kleur je keuze niet beïnvloed). Je kunt natuurlijk ook je foto uploaden in verschillende haar- apps en kijken welke kapsels en kleuren je staan (Hair color booth op iTunes is zo’n app).
Bedenk goed hoeveel tijd je wilt spenderen aan je haar en hoeveel tijd je bij de kapper wilt zitten. De tien-kleuren regenboog die je voor ogen had kost niet alleen veel tijd om te zetten, maar ook om bij te houden. Bespreek van tevoren met je kapper hoe vaak je langs moet komen om alles bij te houden en hoeveel dat ongeveer per behandeling gaat kosten. Als je het ervoor over hebt, ga ervoor!
Bedenk dat de structuur van je haar iets kan veranderen afhankelijk van de kleuren die je kiest. Als je je haren verft en je gaat donkerder, dan kunnen je lokken zachter en glanzender aanvoelen. Als je juist een lichtere haarkleur voor ogen hebt dan kan je haar iets stroever, droger en voller eruit gaat zien.
Ga je voor een andere haarkleur, dan is het een aanrader om producten aan te schaffen die bij die haarkleur en textuur passen. Een shampoo en conditioner die je nieuwe haarkleur beschermen is sowieso geen overbodige luxe, maar zoek daarnaast ook naar producten die je lokken goed hydrateren en sterker maken.
Hoewel het verven van je haar erg leuk is, kunnen te veel highlights ervoor zorgen dat het afbreekt. Wil je daarom een lichtere kleur, spreid dan je bezoeken aan de kapper en leer te leven met een beetje uitgroei (is nu toch ook aardig hip dus…). Als je thuis je haren kleurt, zorg dan dat je de haarverf alleen op je uitgroei aanbrengt en de rest van je haar zoveel mogelijk vrij blijft van de verf.
Met die nieuwe haartrends die bijvoorbeeld op Instagram verschijnen, is het een goed idee na te denken over je haren wassen-routine. Als jij graag watermeloenhaar of diepblauw-met-groen zeemeerminnenhaar wilt bijvoorbeeld, weet dan dat je niet iedere dag je haren kunt wassen. Nou ja, het kan wel, maar met iedere wasbeurt vervaagt je haarkleur en moet je dus sneller naar de kapper terug.