Bruin worden zonder zon : de voordelen

Bruin worden zonder zon is een wens van velen. Immers, hoe fijn is het als de eerste rokjesdag of korte-broeken-dag komt en jij alvast met een stel bruine benen rond kunt wandelen? Inmiddels zijn er talloze zelfbruiners op de markt en de formules worden ook steeds beter.

 

Waarom zou ik een zelfbruiner gebruiken?

Misschien twijfel je nog over zelfbruiners. Waarom zou je die gebruiken als je ook onder de zonnebank kan of in de zon kunt liggen? Om je huid beter te beschermen terwijl je een zongebruinde kleur krijgt. UV-straling is helaas een grote veroorzaker van huidveroudering en kan daarnaast huidkanker veroorzaken. Ook onder de zonnebank krijgt je lichaam een bepaalde hoeveelheid straling. Dermatologen geven zelfs aan dat een zonnebank net zo veilig of onveilig is als de natuurzon. De formules van zelfbruiners daarentegen zijn steeds beter geformuleerd en bevatten naast het bruiningseffect ook veel verzorgende ingrediënten die de huid hydrateren en voeden.

 

Ingrediënten van zelfbruiners

Waarom is een zelfbruiner beter dan de straling van de natuurzon of een zonnebank? Dit heeft te maken met de werking van een zelfbruiner. In een zelfbruiner zit DHA, een synthetische suiker die zich hecht aan de eiwitten in de hoornlaag van je huid (de bovenste huidlaag). Door een proces van oxidatie gaat deze suiker reageren met de lucht en gaat daarbij verkleuren. Hierbij komt geen uva- of uvb-straling aan te pas.

 

Voor het gebruik van een zelfbruiner

Voor je met een zelfbruiner aan de slag gaat, is het belangrijk om de huid 24 uur van tevoren te scrubben. Door het scrubben worden de dode huidcellen verwijderd. Dit is belangrijk omdat zelfbruiner zich hecht aan de bovenste huidlaag. Als je de scrub overslaat, zullen de eerste huidcellen al snel van je lichaam afvallen, waardoor de kleur sneller vervaagt. 

Tip: Probeer ongeveer een keer in de week te scrubben, dit is voldoende om het verwijderen van dode huidcellen bij te houden. Te vaak scrubben kan de huid onnodig uitdrogen en beschadigen.

 

Ontharen moet je minimaal 24 uur vóór de zelfbruiner doen

Naast een stel zongebruinde benen wil je waarschijnlijk ook een stel onthaarde benen. Zorg dat je tenminste 24 uur voor het aanbrengen van de zelfbruiner de plekken onthaart die je wil ontharen. De huid kan anders gaan irriteren.

Tip: Het is altijd aan te raden om je benen te ontharen voor het aanbrengen van zelfbruiner, zodat de kleur zich mooi egaal over de huid kan verspreiden. Haartjes kunnen dat proces nog wel eens verstoren.

Tip: Voor mannen kan het ‘ontharen’ niet per se een schoonheidsideaal of noodzaak zijn. Hoe kun je voorkomen dat de haren het bruiningsproces in de weg zitten? Door het gebruik van een tanning mitt. Deze speciale handschoen brengt de zelfbruiner zorgvuldig aan op de huid en je kunt makkelijker bij plekken waar je met een spray niet zo snel kunt komen.

 

Breng van tevoren bodylotion aan

Heb je last van droge plekjes op je lichaam, zoals je ellenbogen of je knieën? Breng dan ruim van tevoren een verzorgende bodylotion aan. Doe dit minimaal 24 uur van tevoren, zodat het product volledig ingetrokken is tegen de tijd dat je met de zelfbruiner begint. 

Tip: Merk je dat de plekken waar je kleding of schoenen veel schuurt de kleur sneller weg trekt? Breng dan op die plekken een bodylotion met zelfbruiner aan of gebruik een Body Blur om die plekjes bij te werken. Zorg er sowieso altijd voor dat de plekken waar je kleding of schoenen schuurt extra goed gehydrateerd is.

 

Soorten zelfbruiners

Direct een zongebruinde huid of bouw je de teint liever gedurende een aantal dagen op? En hoe zit het met ingrediënten? Er zijn veel verschillende soorten zelfbruiners op de markt. Vergelijk er rustig een aantal met elkaar en bedenk ook welke zelfbruiner het beste bij jou past. Als je binnen een dag een zongebruinde huid wilt hebben voor een feestje, kies je voor een instant zelfbruiner of lichaamsmake-up zoals een Body Blur. Ben je iemand die liever sprayt of smeert? Er zijn zowel spray zelfbruiners als crèmes beschikbaar met een tanning mitt. Vind je de zelfbruiner net te ver gaan, dan zijn er zelfs nog bodylotions te koop met een zelfbruin-effect.

 

Na het aanbrengen van de zelfbruiner

Als je de zelfbruiner hebt aangebracht, wacht je even tot het product goed opgedroogd is. Het beste is om de eerste 24 uur geen witte kleding aan te trekken in verband met afgeven. In principe vegen alle zelfbruiningsproducten van Vita Liberata niet af op kleding, maar als je toevallig veel zweet die dag... better safe than sorry. Breng, als je naar buiten gaat, nog altijd een zonnebrandcrème aan. Een zelfbruiner is absoluut geen vervanger voor een zonnebrandcrème. Een zelfbruiner met SPF is vergelijkbaar met een dagcrème met SPF, het geeft slechts een lichte bescherming. Als je echt in de zon loopt, moet je altijd smeren met een zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen de straling van de zon.